Valg- og kommunalforsker Roger Buch vurderer, at Thomas Banke har en god chance for comeback, hvis han bliver folketingskandidat for Venstre. Foto: PFA
Valg- og kommunalforsker Roger Buch vurderer, at Thomas Banke har en god chance for comeback, hvis han bliver folketingskandidat for Venstre. Foto: PFA
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Valgforsker: Muligt for Thomas Banke at gøre comeback

Vælgerne kan tilgive skandaler og fejl, siger Roger Buch, som giver Thomas Banke en god chance for at opnå valg

Hvis det lykkes Thomas Banke at blive Venstres folketingskandidat i Fredericia, har han en reel chance for at gøre politisk comeback.

Det vurderer valg- og kommunalforsker Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

“Der findes masser af eksempler på, at politikere er blevet tilgivet af deres vælgere efter at have været gennem skandaler,” siger Roger Buch.

Mogens Glistrup er et eksempel. Han formåede at opnå genvalg til Folketinget, mens han sad i fængsel. Folketinget gav ham dog besked på at vente, indtil han var færdig med at afsone sin skattedom. Men selv derefter formåede han at blive valgt igen.

“Et andet eksempel er Farums tidligere borgmester, Peter Brixtofte (V). Han trak sig som borgmester efter de mange skandaler i 2002, men fortsatte i byrådet og opnåede genvalg med sit nye parti, Velfærdspartiet. Han fik 950 personlige stemmer. Så vælgerne kan tilgive politikere, der har været gennem skandaler. Et tredje eksempel er Røddings tidligere borgmester, Peter Holst, der vendte tilbage efter en dom for spritkørsel,” siger Roger Buch.

Muligt, men sandsynligt?

De mange eksempler på comeback blandt skandaleramte politikere får Roger Buch til at vurdere, at Thomas Banke har en chance, hvis Venstre gør ham til folketingskandidat.

“Det er muligt at gøre comeback. Men om det er sandsynligt, er altid en anden snak,” siger valgforskeren.

Banke er blandt andet udfordret af, at Fredericia er en ret lille opstillingskreds, som det er vanskeligt at opnå valg fra.

En anden udfordring er, at Banke deler vandene ret skarpt, mener Roger Buch.

“Men der er jo ingen tvivl om, at Banke er dygtig. Både på de ydre og de indre linjer kan han noget af det, man skal kunne som politiker. Samtidig står Venstre på landsplan til et godt, men dog ikke super, valg. Så hvis ellers han er ude af sine problemer, og er åben omkring det hele, er mit bud, at han har en god chance,” siger Roger Buch.

Tidligere borgmester Thomas Banke vil gerne være Venstres lokale folketingskandidat i Fredericia, hvilket vil sætte ham på stemmesedlen i hele Sydjyllands Storkreds fra Vejle og til grænsen.    Foto: Rasmus Herlufsen/Hippofoto.dk
Tidligere borgmester Thomas Banke vil gerne være Venstres lokale folketingskandidat i Fredericia, hvilket vil sætte ham på stemmesedlen i hele Sydjyllands Storkreds fra Vejle og til grænsen. Foto: Rasmus Herlufsen/Hippofoto.dk
Publiceret: 23. Januar 2015 06:30
¨
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Fredericia

ANNONCER
Se flere