Dramalenterne øver i magasinet på Den Kreative Skole. Det er lange aftener, og der må pizzaer til undervejs. Men der er ikke tid eller appetit nok til at spise op. Foto: Peter Friis Autzen
Dramalenterne øver i magasinet på Den Kreative Skole. Det er lange aftener, og der må pizzaer til undervejs. Men der er ikke tid eller appetit nok til at spise op. Foto: Peter Friis Autzen
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Ung teatertrup går egne veje: Ny udgave af gammel Shakespeare-klassiker

Dramalenterne på Den Kreative Skole i Fredericia har skrevet deres egen udgave af ’Hamlet’

Det er ikke hver dag, en flok unge med glubsk beslutsomhed kaster sig over en Shakespeare-klassiker. Men det gør Dramalenterne.

Truppen, der kan betragtes som Den Kreative Skoles uofficielle talentlinje, fik frit valg på alle hylder.

“Vi skulle skrive ønske-titler på et stykke papir. Og nogen skrev “Shakespeare”. Og så var alle enige,” siger 16-årige Kristoffer Josefsen.

En hurtig snak i truppen førte til, at der skulle vælges mellem 'Hamlet' og 'Romeo og Julie'. Valget faldt på 'Hamlet' - blandt andet fordi titlen ser godt ud på en plakat.

“De fleste kender lidt til 'Hamlet' og kan genkende plottet fra 'Løvernes Konge'. Så vi besluttede os hurtigt,” siger 18-årige Alicie Nielsen.

Hård opgave

Sammen med 16-årige Emma Lassen blev Alicie og Kristoffer udvalgt til at skrive manuskriptet.

“Den oprindelige udgave af Hamlet varer seks timer. Det er selvfølgelig alt for meget. Så vi studerede to forkortede udgaver og kogte dem sammen til en version, som varer cirka en time,” siger Emma.

De tre tog fat på skriveopgaven i juleferien. Og det var ikke nogen lille opgave, opdagede de.

“Den oprindelige udgave har mange, mange sidehistorier, som ikke umiddelbart har nogen betydning for hovedhistorien. Og replikkerne er megalange - den længste fyldte en hel side,” siger Kristoffer.

De tre arbejdede og arbejde og arbejde med manuskriptet.

“Jeg har skrevet mere på 'Hamlet' end jeg har skrevet i hele min skoletid. Og jeg går ellers i 9. klasse'” siger Kristoffer med et højt grin.

Skriveprocessen betød, at meget blev sorteret fra. Store sidehistorier blev kogt ned til blot at blive omtalt i en replik.

“Men de mest klassiske dele er med,” lover Emma og henviser blandt andet til “at være eller ikke at være”-replikken.

Tilbage står historien om en prins, der møder sin myrdede fars spøgelse og gør sig overvejelser om sin position og sine muligheder. En prins som måske - måske ikke - bliver skør.

Noah-Valdemar Højsgaard (til venstre) overfor Kristoffer Josefsen som Prins Hamlet, mens Jannie Bækmand i baggrunden instruerer. Foto: Peter Friis Autzen
Noah-Valdemar Højsgaard (til venstre) overfor Kristoffer Josefsen som Prins Hamlet, mens Jannie Bækmand i baggrunden instruerer. Foto: Peter Friis Autzen

Ikke for små børn

'Hamlet' er ikke for små børn, lyder det fra de tre manuskriptforfattere.

“Vi har sat en vejledende aldersgrænse på 12 år. Ikke fordi der er rigtigt voldsomme scener, men emnerne og ordene er ikke så småbørnevenlige,” siger Alicie Nielsen.

Dramalenternes 'Hamlet' får premiere søndag 4. juni, hvorefter den vises de tre efterfølgende aftener. Hver gang klokken 19.30.

Det foregår i Tavlehallen bag Den Kreative Skole i Kongensgade 111. Teatertruppens ti medlemmer spiller selv alle 26 roller. Men de får teknisk hjælp til afviklingen i salen, som er udstyret med moderne lyd og lys.

Billetter bestilles på dramalenterne@gmail.com.

Når man selv har skrevet manus, forstår man virkelig karaktererne

Alicie Nielsen

Publiceret: 25. Maj 2017 07:15
¨
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Fredericia

Annonce
Annonce
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt