"Forestillingen er udviklet af hele holdet sammen. Alle har sparket ind - også med idéer, der normalt ligger udenfor deres normale fag. Sådan arbejdede Shubberne også," siger teaterchef Søren Møller. Foto: Peter Friis Autzen
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Shubidua-musical kræver helt nyudviklet kæmpe-teknik

Fredericia Teaters kommende million-musical bliver teatrets mest teknisk krævende forestilling nogensinde

Fredericia Teater summer af liv. Om en måneds tid er er der urpremiere på Shubidua-musicalen, og der arbejdes koncentreret for at få alt på plads. Og det er noget af en opgave, teatret har givet sig selv.

Der arbejdes på at udvikle nye teknikker og tricks, som vil gøre forestillingen til et overflødighedshorn af indtryk og sanseoplevelser.

Flere af teknikkerne er hemmelige, fordi de skal overraske publikum. Så på betingelse af, at der ikke må afsløres for meget, har teaterchef Søren Møller inviteret Lokalavisen indenfor.

“Denne her forestilling kræver, at vi udvikler helt nye teknikker. Vi har også investeret i nyt udstyr, som teatret også ved fremtidige forestillinger vil få glæde af. Men det bliver her, publikum første gang vil opleve effekten,” siger Søren Møller og beder sceneteknikerne aktivere en af de hemmelige effekter. Den må ikke afsløres endnu. Men den vil med garanti lægge publikum ned.

Tegningen bliver virkelig

Fredericia Teater har ofte imponeret anmeldere og publikummer med sin scenografi. For eksempel har brugen af led-skærmenes bagtæppe gjort sceneskift lynhurtige. Samme skærme har haft en overbevisende effekt i samspillet med rigtige kulisser på scenen.

Dén effekt har teatret udviklet videre på til brug i Shubidua-musicalen.

“Vi benytter noget, der hedder 3D-mapping. Det er en teknik, hvor rigtige, fysiske kulisser er fremstillet i et særligt materiale og farve, der gør det muligt at belyse dem med en projektor, så de fremstår som en konkret ting,” forklarer Søren Møller.

For eksempel kan en firkantet kasse belyses, så den forvandles til en ølkasse. Eller en jukebox. Eller noget helt tredje.

“Det gør, at stregen fra skærmenes billeder kan blive til noget fysisk på scenen. Forestil dig, at en tegning på et stykke papir pludselig forvandler sig til virkelighed og rækker ud efter dig på en måde, hvor den er fysisk, men på samme tid tegnet. Dét er effekten,” siger Søren Møller.

Systemet kræver en ekstrem præcision i indstilling af flere projektorer. Og det er en af de ting, der arbejdes minutiøst på lige nu.

“I det hele taget byder musicalen på en banebrydende fysisk indretning af scenen, som folk aldrig har set før,” siger Søren Møller.

Scenograferne har haft travlt.

“Vi har aldrig, aldrig, aldrig haft så mange billeder med i en forestilling.”

Også orkestret har travlt.

“Der er 31 Shubidua-sange med i forestillingen. Alle fra orkestrets guldalder. Det nyeste nummer er fra 1992,” siger teaterchefen.

Forestillingens handling er set gennem øjnene på drengen/manden Mick, som har en næsten sygelig sprælsk fantasi. Derfor skal det tekniske setup - helt bogstaveligt - være fantastisk.

Publiceret: 26. August 2015 12:00
¨
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Fredericia

ANNONCER
Se flere