At spørge om vej, mens en medgerningsmand stjæler fra borgeren, er et af mange kneb, tricktyve benytter sig af. Modelfoto
At spørge om vej, mens en medgerningsmand stjæler fra borgeren, er et af mange kneb, tricktyve benytter sig af. Modelfoto
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Politiet går til kamp mod tricktyve: Sådan undgår du at bliver offer for tricktyveri

Borgerne skal være opmærksomme på tricktyve, hvis det skal lykkes at komme dem til livs

 

Sydøstjyllands Politi kalder nu til kamp mod tricktyve.

”Vi ved, det er forår, når anmeldelserne om tricktyverier begynder at komme på stribe. Desværre er det kriminalitet, som vi i politiet ikke alene kan gøre noget ved. Selvom vi stod på ethvert gadehjørne, så ville vi aldrig kunne stå i enhver entré eller på perronen ved enhver togafgang. Derfor er det helt afgørende, at borgerne bliver opmærksomme på, hvordan de selv aktivt kan undgå at blive ofre for de meget opfindsomme tricktyve”, siger vicepolitiinspektør Finn Ellesgaard Nielsen i en pressemeddelelse fra Sydøstjyllands Politi.

Sydøstjyllands Politi prøver, når det overhovedet er muligt, at rykke hurtigt ud ved anmeldelser om tricktyverier, især hvis der er en chance for at pågribe gerningsmanden. Men oftest er de over alle bjerge i løbet at et splitsekund, fortæller Finn Ellesgaard Nielsen.

”Vi laver analyser, og vi overvåger på landsplan, ligesom der holdes udkik efter relevante køretøjer. Vi undersøger rastepladser og campingpladser for overnattende tilrejsende kriminelle, men set fra politiperspektiv er det ganske vanskeligt – for hvor slås til næste gang?”

”Det, der virkeligt ville gøre en forskel, og som også på den lange bane ville gøre det mindre attraktivt at have Sydøstjyllands Politikreds som jagtmark, er, hvis vi og borgerne ved en fælles indsats kunne minimere de tilfælde, hvor det lykkes for tricktyvene at få udbytte. Det, der skal til er, at borgerne kender til tricktyvenes fremgangsmåder, er opmærksomme og indretter deres adfærd efter denne viden. En del tricktyve går helt bevidst, tror vi, efter ældre medborgere, fordi de oplever dem som lette ofre. Derfor skal vi – uden at skræmme og uden at ødelægge vores livskvalitet og tryghed i dagligdagen – have italesat også over for denne gruppe, at vi skal være opmærksomme på trickene. Det er dog vigtigt at understrege, at alle aldersgrupper bliver ramt - muligheden skal bare byde sig,” siger Finn Ellesgaard Nielsen.

Sydøstjyllands Politi konstaterer, at anmeldere i sagerne ofte beskriver gerningsmanden eller gerningsmændene som østeuropæiske af udseende og oplyser, at de ikke taler et rent dansk. Men der findes også danske tricktyve og tricktyve af andre nationaliteter, påpeger politiet.

I 2013 fik Sydøstjyllands Politi 54 anmeldelser om tricktyverier i beboelse og på gaden. I 2014 faldt tallet til 32 for derefter at stige til 179 i 2015. I 2016 modtog politiet 115 anmeldelser.

Forholdsregler mod tricktyveri

luk ikke nogen du ikke kender ind i din bolig

lad dig ikke lokke ud, hvor du efterlader din dør ulåst

hav din pung godt sikret – i en taske på forsædet af bilen er måske ikke så sikkert, baglommen heller ikke

dæk din pinkode, når du bruger dit dankort

lad ikke en tilfældig håndværker 'lige' lave arbejde på eller ved din ejendom

forær gerne dine penge væk, men lad dig ikke narre af mærkelige historier, bling-bling guld og tomme løfter

er du forretningsdrivende, så pas på ved vekslinger – nogle er eksperter i at gå fra vekslingen med flere penge, end de kom med

Eksempler på tricktyverier

Tricktyveri i bolig. 94-årig kvinde opsøges af en 'nydelig' herre i Skanderborg, der oplyser, at der har været indbrud i hendes søns forretning, der ligger nede i stueetagen. Hun blev lidt forvirret og lukkede ham ind, så hun lige kunne undersøge sagen nærmere. Mens hun gjorde det, stjal han hendes penge.

Forsøg på tricktyveri i Skanderborg. Ældre kvinde var i Lidl og handle, da hun efterfølgende blev kontaktet af en udenlandsk mand, der ønskede hjælp til sin mobiltelefon. Han blev dog afvist. Da hun kom hjem, stod der pludselig en anden udlænding uden for hendes terrassedør med en tennisbold i hånden og ønskede at komme ind. Forsvandt først, da hun truede med politiet.

Tricktyveri på p-plads i Skanderborg. En borger ved sin bil bliver spurgt om vej, mens en medgerningsmand åbner højre fordør på bilen og stjæler Dankort.

Tricktyveri på banegården i Fredericia. Ældre dame hjulpet på toget af to mænd. Hendes pung stjålet under 'hjælpen', og efterfølgende er der hævet penge.

Tricktyveri på bar i Horsens. To udenlandske mænd ville gerne have et billede af sig selv sammen med forurettede, der under seancen fik sin telefon stjålet.

Tricktyveri på banegården i Vejle. En mand steg på toget, men fik spærret adgangen til kupeen af en mand. Imens stjal en medgerningsmand hans tegnebog.

Tricktyveri Kolding. En ældre kvinde kontaktes af et hold håndværkere, der kommer forbi. De overbeviser hende om, at hendes tag er i en alvorligt dårlig stand, og at det straks skal repareres. Det kan holdet lige klare for et stort beløb. Beløbet betalt, men taget ikke eller kun ringe repareret.

Tricktyveri flere steder. I en række tilfælde har fremmede bedt om lige at komme ind i haven for at lede efter tennisbolde, som de var kommet til at skyde ind i haven. Formålet er at lokke beboeren med om i haven, mens døren lades ulåst. En gerningsmand hjælper med at lede efter bolden, mens andre vil stjæle værdier i huset via den ulåste dør.

Tricktyveri på tankstationer med videre: Gerningsmænd tager kontakt til danskere på p-pladser, tankstationer og på motorveje. De siger, de ingen penge har, og vil gerne låne 500 - 1.000 kroener til benzin. Ofte afleverer tricktyven uægte guld og visitkort som betaling eller depositum. Gerningsmændene vender aldrig tilbage til den forurettede.

 

Publiceret: 10. April 2017 15:00
Leveret af
¨
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Fredericia

Fik du læst
Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere