Beskyt kort og kode, og vær opmærksom, hvis flere pludselig stimler sammen om dig, er blot nogle af råde fra politiet for at undgå tricktyveri. Arkivfoto
Beskyt kort og kode, og vær opmærksom, hvis flere pludselig stimler sammen om dig, er blot nogle af råde fra politiet for at undgå tricktyveri. Arkivfoto
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Politiet blæser til kamp mod tricktyve

Borgerne skal hjælpe til med øget opmærksomhed

Anntal anmeldelser sidste år

Hele landet: 3194/stigning på 45,5 procent ift. 2015 
Sydøstjyllands Politi: 133/stigning på 15,7 procent ift 2015

Antal sigtede 
Hele landet: 390/fald på 8,2 procent ift. 2015
Sydøstjyllands Politi: 10/fald på 50 procent ift. 2015

Sydøstjyllands Politi har i de seneste år haft held til at sænke antallet af almindeligt tyveri såsom eksempelvis indbrud hos borgerne politikredsen, men det betyder dog ikke, at tyveriet er fuldstændig på retræte. I stedet finder tyvene på andre mere listige måder at stjæle værdier fra borgerne. Derfor blæser Sydøstjyllands Politi nu til øget kamp mod tricktyvene, fortæller vicepolitiinspektør Finn Ellesgaard Nielsen.

“Generelt har vi jo oplevet et fald i tyveri fra borgerne, men der er sket det, vi kalder en kriminalitetsforskydning. Vi oplever nu en stigning i antallet af anmeldelser om tricktyveri, hvor folk bliver franarret værdier på gaden eller derhjemme,” konstaterer Finn Ellesgaard Nielsen.

Er det normalt?

Sidste år registrerede Sydøstjyllands Politi 133 anmeldelser om tricktyveri. I 2015 hed det tal 115, og i første kvartal af 2017 er der indtil videre anmeldt 29 tilfælde af tricktyveri. Det tal skal sænkes. Og det skal ske med borgernes hjælp.

“Vi vil gerne opfordre borgerne til at tænke sig om en ekstra gang, når der pludselig er nogen, der henvender sig til dem, for det er helt afgørende, at folk ved, hvordan de undgår at blive ofre for en tricktyv. Vores opfordring går på, at man lige stopper op og vurderer, om der er noget mistænksomt ved den situation, man står i,” siger Finn Ellesgaard Nielsen og uddyber:

“Står der pludselig flere rundt om dig, og spørger om vej på et kort, eller er der håndværkere, der henvender sig til dig i hjemmet, bør man måske lige overveje, om det her er en normal måde at henvende sig på,” lyder det fra vicepolitiinspektøren.

Attraktiv jagtmark

På landsplan har der ligeledes været en negativ udvikling i antallet af tricktyverier. I 2016 fik politiet således mere end 45 procent flere anmeldelser om denne form for kriminalitet i forhold til 2016. Lokalt var der sidste år en stigning på 15,7 procent. Finn Ellesgaard Nielsen vurderer, at netop Sydøstjyllands geografiske placering er med til at gøre området til en mere attraktiv “jagtmark” for tricktyvene, hvorfor der er behov for øget opmærksomhed om problemet.

“Vi ligger jo i et trafikknudepunkt, hvor det er nemt at komme til, men også let at komme væk fra. Mange af de tricktyve, vi ser, er også ofte de samme typer, som dem der pludselig står og sælger en skindjakke eller værdiløse guldsmykker på motorvejen eller rastepladser, så det handler altså i høj grad om at tænke sig om,” fortæller Finn Ellesgaard Nielsen.

Politiets råd til at forebygge tricktyveri

ŸLuk ikke nogen du ikke kender ind i din bolig

ŸLad dig ikke lokke ud, hvor du efterlader din dør ulåst

ŸHav din pung godt sikret – i en taske på forsædet af bilen er måske ikke så sikkert, baglommen heller ikke

ŸDæk din pinkode, når du bruger dit dankort

ŸLad ikke en tilfældig håndværker ”lige” lave arbejde på eller ved din ejendom

ŸForær gerne dine penge væk, men lad dig ikke narre af mærkelige historier, bling-bling guld og tomme løfter

ŸEr du forretningsdrivende, så pas på ved vekslinger – nogle er eksperter i at gå fra vekslingen med flere penge end han/hun kom med

ŸDet er typisk i foråret og sommerperioden, tricktyvene indfinder sig. Politiet opfordrer til øget opmærksomhed, men maner samtidig til besindighed, da almindelige turister eksempelvis også kan få brug for hjælp til at finde vej.

Publiceret: 14. April 2017 07:45
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Fredericia

Fik du læst
Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere