Sådan forestiller arkitekterne sig, at voldens møde med Prangervej skal se ud, når den nye bro og den smallere dæmning er etableret.
Sådan forestiller arkitekterne sig, at voldens møde med Prangervej skal se ud, når den nye bro og den smallere dæmning er etableret.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Plan: Nye porte og broer på Fredericia Vold

Vinderne af arkitekt-konkurrencen for Fredericia Vold lægger op til markante tiltag

I juni sidste år modtog Fredericia Kommune en donation på 50 millioner kroner fra A. P. Møller Fonden. 15 af millionerne skal gå til at fortsætte arbejdet med bevaring af ejendomme inden for volden og 35 af millionerne til at styrke voldens karakter og landskab.

 

Selve arkitektkonkurrencen koster cirka 2,5 millioner. Fredericia Kommune og A. P. Møller Fonden samarbejder med rådgivningsfirmaet Arkitektkonkurrencerdk ApS om konkurrencen.

Nye porte og broer og en historisk bypark, der kalder på gåture og forskellige oplevelser. Det er blandt hovedtrækkene i det konkurrenceforslag, som har vundet Fredericia Kommunes arkitektkonkurrence om Fredericia Vold.

Siden efteråret 2016 har Fredericia Vold ligget på tegnebrættet hos fem udvalgte arkitektteams, som har deltaget i arkitektkonkurrencen Fæstningbyen Fredericia. I aftes afsløredes vinderprojektet.

"Vi har valgt en vinder med udgangspunkt i, at dette forslag vurderes at være det, der bedst lever op til bedømmelseskriterierne og er det mest robuste i forhold til den videre udvikling og dialog med Fredericia Kommune og borgerne i Fredericia," lyder det fra dommerkomitéen i en pressemeddelelse.

Vinderprojektet er tegnet af Erik Brandt Dam Arkitekter med underrådgivere Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter, Cornelius + Vöge Arkitekter Aps, MOE A/S, Rådgivende Ingeniører og Martin Zerlang, Professor.

Læs også: Kampen for et fæstningscenter er i gang

"Voldanlægget er en vigtig brik i udviklingen af byen, og med dette ambitiøse vinderforslag kommer vi til at se moderne arkitektur, der forholder sig ydmygt til Fredericias historie og den historiske sammenhæng mellem by og vold," siger borgmester Jacob Bjerregaard (S) i pressemeddelelsen. Han er formand for dommerkomitéen.

Porte og broer

Vinderprojektet lægger op til, at to nye porte ved Kongens Port og Prangervej skal binde volden sammen med en sammenhængende stiforbindelse helt fra Holstens Bastion til Kastellet. Portenes arkitektur og materialevalg skal markere gennembruddene af volden og give en særlig oplevelse, når man for eksempel i bil ankommer til fæstningen.

Oplevelsen forstærkes yderligere af, at dæmningerne ved Prangervej, Danmarks Port og Nørre Port gøres smallere og beklædes med en lodret spuns, som skal signalere en bro.

Læs også: Fond sender millioner til Fredericia Vold

Vinderprojektet giver også nogle bud på, hvordan byen kan få mere glæde af volden som en moderne bypark med forskellige oplevelser og opholdsmuligheder. Ny belysning og en sti langs voldfoden i voldgaderne skal gøre det nemmere at komme op på volden. Enkelte steder skal volden ryddes for buskads og træer for at give frit udsyn til Lillebælt.

Dæmningen, der fører vejen frem mod Danmarks Port, skal også gøres smallere.
Dæmningen, der fører vejen frem mod Danmarks Port, skal også gøres smallere.

Skal godkendes af borgere og fredningsmyndigheder

Før første spadestik kan tages, skal detaljerne i vinderforslaget bearbejdes.

"Vinderprojektet er ikke en færdig løsning. Foran os ligger en spændende proces sammen med Erik Brandt Dam Arkitekter, hvor Fredericias borgere, foreninger og andre interessenter kan spille ind med ideer og visioner til, hvordan vi med dette glimrende udgangspunkt kan sikre det bedst mulige resultat for vores historiske voldanlæg," siger Jacob Bjerregaard i pressemeddelelsen.

Han forventer tidligst at tage første spadestik næste år.

Alle interesserede kan se de fem projekter, som udstilles i Tøjhuset til og med fredag i denne uge. Efterfølgende vil vinderprojektet blive udstillet i Det Grønne Rum i Danmarksgade.

 

Borgmester og dommerkomité-formand Jacob Bjerrregaard (S) glæder sig over arkitekternes forståelse for Fredericias historie og nutid.
Borgmester og dommerkomité-formand Jacob Bjerrregaard (S) glæder sig over arkitekternes forståelse for Fredericias historie og nutid.
Publiceret: 21. Marts 2017 01:12
¨
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Fredericia

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt