Arlette Andersen har lagt navn til frihedsprisen, der første gang uddeles 4. maj. Foto: Kasper Fuglsang
Arlette Andersen har lagt navn til frihedsprisen, der første gang uddeles 4. maj. Foto: Kasper Fuglsang
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Frihedspris uddeles på befrielses-festen

Arlette Andersens nye frihedspris uddeles 4. maj på Rådhuset

Hvert år markeres Danmarks befrielse med et traditionsrigt arrangement den 4. maj om aftenen i Fredericia. Det sker også i år, men i år får fejringen af friheden en mere markant plads i arrangementet.

”Vi har i år valgt at indstifte en frihedspris for at holde fast i opmærksomheden om frihed som et grundvilkår og et fundament under al menneskelig velfærd og sameksistens. At Arlette har sagt ja til at lægge navn til prisen understøtter kun vores ønske yderligere”, siger viceborgmester og formand for 4. maj-komitéen, Ole Steen Hansen (S) i en pressemeddelelse.

Det er Danske Bank, Fredericia Gymnasium, Fredericia Dagblad og Fredericia Kommune, der har indstiftet prisen, og den bliver uddelt første gang torsdag den 4. maj.

Arlette Andersen deltager i overrækkelsen af prisen på Fredericia Rådhus.

Ufatteligt, men sandt

Det, der skete i koncentrationslejrene under anden verdenskrig, var så ufatteligt, at det kan være svært at tro på. Men 93-årige Arlette Andersen fra Fredericia er en af dem, der kan bekræfte, at det virkelig var rædselsvækkende.

Som 19-årig blev hun arresteret og spærret inde i udryddelses- og arbejdslejren Auschwitz. I halvandet år kæmpede hun en daglig kamp for liv og død.

I 1990 satte hun sig selv på en mission for historien. Så længe hun kunne, vil hun fortælle om rædslerne i kz-lejren, så flest mulig af den nye generation ved, at det er rigtigt, at nazisterne på umenneskelig vis pinte og dræbte deres jødiske medmennesker. Arlette tager ikke længere ud og holder foredrag om sine oplevelser, men hun nåede at holde over 400 foredrag for bl.a. gymnasieelever rundt om i Danmark, inden hun stoppede pga. sin høje alder.

Program

Traditionen tro starter 4. maj-arrangementet ved Frihedsmonumentet overfor Fredericia Banegård, hvor Fredericia Jernbaneorkester varmer op med musik fra klokken 18.30. Klokken 19 indledes mindehøjtideligheden med en faneindmarch og derefter lyder frihedsbudskabet fra 1945 nok en gang. Herefter er der fællessang med ”En vinter lang og mørk”.

Årets hovedtaler er bankdirektør Søren Andersen. Efter blandt andet kransenedlæggelse går Fredericia Postorkester, Hjemmeværnet og publikum i fakkeloptog til Fredericia Rådhus. Her vil byrådsmedlem Pernelle Jensen (V) holden aftenens anden tale. Her uddeles Arlette Andersens Frihedspris.

Se hele programmet på fredericia.dk.

Publiceret: 17. April 2017 08:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Fredericia

ANNONCER
Se flere