Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten er næstformand i Fredericias Børne- & Skoleudvalg.
Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten er næstformand i Fredericias Børne- & Skoleudvalg.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Flere bekymrer sig for børns ve og vel

Heldigvis viser mange af bekymringerne sig at være ubegrundede

“Det her er en god ting”, siger næstformand i byrådets Børne- & Skoleudvalg, Cecilie Roed Schultz (EL).

Antallet af underretninger til kommunen om bekymring for at børn mistrives, er ellers steget markant de senere år. Men det er udtryk for en god udvikling, mener Cecilie Roed Schultz.

Antallet af sager, hvor der viste sig at være grund til bekymring - og hvor barnet ender med at måtte tvangsfjernes eller lignende - er nemlig ikke steget nær så meget.

“Den her udvikling er udtryk for, at flere og flere reagerer på deres bekymring i stedet for at lade stå til. Og det er godt. Heldigvis er folk blevet rigtig gode til at gøre opmærksom på de ting, der giver dem grund til bekymring. Det giver kommunen mulighed for at gribe ind hurtigere og mere skånsomt. Eller til hurtigere at finde ud af, at der ikke er grund til bekymring. Så det er helt klart en god ting,” siger Cecilie Roed Schultz.

Mere end fordoblet

I 2014 indløb der 684 underretninger til kommunen om bekymring for børns ve og vel.

I 2016 var tallet steget med 24 procent til 847.

I løbet af de to år steg også antallet af såkaldt børnefaglige undersøgelser, som kommunen satte i gang på baggrund af indberetningerne, med 136 procent - altså mere end en fordobling.

Den udvikling er udtryk for, at en stadig stigende andel af indberetningerne udløser en børnefaglig undersøgelse - altså, at kommunen finder grund til at se nærmere på sagen. Den andel steg med 24 procent.

Men mens både indberetningerne og undersøgelserne steg betydeligt, steg antallet af indgreb ikke ret meget. Faktisk faldt for eksempel antallet af børn, der er i plejefamilie med 102 til 81. Og antallet af børn anbragt i institution faldt fra otte til seks.

Enkelte andre kategorier af familie-indgreb steg med ganske få. Men det korte af det lange er, at antallet af indberetninger og undersøgelser er steget langt, langt mere end antallet af indgreb. Og det er dét, der ifølge Cecilie Roed Schultz er grund til at glæde sig over.

“De mange indberetninger og undersøgelser kræverselvfølgelig en hel del ressourcer og giver travlhed i familieafdelingen. Men hellere det end at overse et barn, der mistrives,” siger hun.

Familieindgreb er ofte meget dyre. Så selv et lille udslag i antallet af for eksempel tvangsanbringelser, ville medføre en stor ekstraudgift for kommunen.

Publiceret: 16. Juni 2017 06:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Fredericia

Annonce
Annonce
ANNONCER
Se flere