Når udvekslingsstudenter mødes, bytter de pins og mærker fra deres værts-egn. Emma har samlet alle sine på en vest, der efterhånden er godt tung. Foto: Peter Friis Autzen
Når udvekslingsstudenter mødes, bytter de pins og mærker fra deres værts-egn. Emma har samlet alle sine på en vest, der efterhånden er godt tung. Foto: Peter Friis Autzen
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Emma fra USA:“Jeg kommer tilbage til Fredericia igen”

17-årige Emma Jahn fra USA er udvekslingsstudent i Fredericia. Hun drømmer om at arbejde og bo i Danmark en dag

Emma Jahn er 6.200 kilometer hjemmefra. Men hun føler sig alligevel hjemme.

Emma er fra Pennsylvania i USA. I august sidste år kom hun til Danmark som udvekslingsstudent via Rotary. Hun bor hos sin værtsfamilie i Erritsø og har ikke fortrudt, at hun tog på eventyr i den store verden.

“Jeg kan kun anbefale det. Jeg ved godt, at mange forældre er bange for at sende deres barn så langt væk hjemmefra i så lang tid. Men gør det. Det er et minde for livet. Det, jeg har oplevet i Danmark, vil påvirke mig resten af livet,” siger hun.

Hun taler dansk. Hendes amerikanske accent er tydelig, men kun fire-fem gange i løbet af samtalen med Lokalavisen har hun brug for at sige et enkelt ord på engelsk. En jævnaldrende dansker ville bruge flere engelske ord, end hun gør.

“Jeg havde på forhånd valgt, at jeg ville lære sproget,” siger hun og tager lidt genert smilende imod komplimentet for hendes sprogøre og udtale.

Danmark var et kompromis

Emma har familie i Tyskland og Norge. Som udvekslingsstudent må man ikke rejse til lande, hvor man har familie.

“Så jeg valgte Danmark, fordi det lå lige mellem Tyskland og Norge. Og jeg er meget glad for at være her,” siger hun.

På det tidspunkt kendte hun ikke meget til Danmark.

“Lego, H.C. Andersen og vikinger. Det var dét,” siger hun og griner af sig selv.

Læs også: Værtsfamilie anbefaler udvekslingsstuderende

I dag har hun ikke bare oplevet, hvad Danmark er - men også hvordan danskerne er. Og de er ikke som amerikanerne hjemme i Pennsylvania.

“I det danske gymnasium er vi på fornavn med lærerne. Det er man aldrig i USA. I USA har vi mere respekt for lærerne, og der er ro i timerne. Og i Danmark er familier meget mere sammen - for eksempel i forbindelse med aftensmaden,” siger hun.

Det sidste er hun blevet meget glad for.

Emma og hendes
Emma og hendes "søster" Cecilie er begge begejstrede for at opleve andre kulturer. Foto: Peter Friis Autzen.

Alle vil vide mere

“I USA samles vi ikke altid omkring bordet: Vi kommer hjem på forskellige tidspunkter og spiser bare noget fra køleskabet. Her i Danmark mødes familien for at spise og snakke med hinanden. Det håber jeg at tage med hjem til USA. Jeg har allerede snakket med min mor om, at vi skal spise sammen alle sammen - ligesom danskerne” siger Emma.

Allerede nu, mens hun er i Danmark, spørger hendes amerikanske venner og familie om, hvordan danskerne er. Og i Danmmark frittes hun for, hvordan amerikanerne er. Det har tvunget hende til at tænke lidt ekstra over forskellene:

“Den danske arkitektur er anderledes end den amerikanske. Jeres biler er også anderledes - med manuelt gear og kørekort som 18-årig - i USA er det med automatgear og kørekort som 16-årig. Aldersgrænsen på alkohol i Danmark er flere år lavere end i USA,” siger hun som eksempler.

Rigtig mange af hendes klassekammerater på Fredericia Gymnasium har et fritidsjob - ofte til langt ud på aftenen. Heller ikke dét er normalt i USA, forklarer hun.

I Danmark kan man cykle til næsten alt. Det kan man ikke i USA, hvor afstandene er større, og vejene uden cykelsti.

I Danmark holder man fri, når man har fri og kan godt arbejde i afslappet tøj. Det er ikke altid tilfældet i USA.

Og sådan kan hun blive ved. Men når det kommer til stykket, er der kun én måde at forstå forskellene på:

“Hvis man virkelig vil vide, hvordan kulturen og menneskene er forskellige, må man opleve det. Det har jeg gjort,” siger Emma.

Hjemrejsen bliver svær

I disse uger er Emma sammen med en lang række Rotary-udvekslingsstudenter på rundrejse i Europa for at opleve steder og kulturer så gamle, at de får alt i USA til virke nyt.

Sidst i juni flytter hun hjem til Pennsylvania.

“Det bliver ikke sjovt. Jeg savner selvfølgelig min familie derhjemme, men...,” siger hun og ser sig omkring i haven.

Solen skinner, træerne blomstrer og fuglene synger på en dag, hvor Danmark og Fredericia tager sig allerbedst ud.

“Det bliver ikke sjovt,” siger hun.

Publiceret: 01. Juni 2017 06:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Fredericia

Annonce
Annonce
ANNONCER
Se flere