Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Debat: Virksomhedspraktik - lad os se fremad!

Marianne Thomsen, SF
Formand for Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget

Lokalavisen bragte i sidste uge en artikel om virksomhedspraktik. I artiklen står bl.a., at ”Fredericia Kommune skal undersøge, om virksomhedspraktik og andre støttede aktiverings-ordninger i virkeligheden står i vejen for skabelse af rigtige, ustøttede arbejdspladser - og om de derved er med til at fastholde arbejdsløse i ledighed”.

Det er socialdemokratiets politiske ordfører Steen Wrist Ørts, der som medlem af byrådets Arbejdsmarkeds- og integrationsudvalg kræver en undersøgelse, fordi han mistænker, ”at ganske mange virksomheder misbruger adgangen til gratis arbejdskraft og derved undgår at oprette rigtige arbejdspladser (…) vi er nødt til at undersøge, om det her i virkeligheden er blevet til et parallelt jobmarked, hvor virksomhederne slipper for at slå ledige job op og i stedet får en gratis medarbejder” siger han.

Mens jeg er enig i, at det er en god ide at undersøge, hvad der virker bedst i forhold til at hjælpe borgerne, så er jeg ikke enig i den generelle mistænkeliggørelse af virksomhederne, som Steen Wrist gør sig til talsmand for i artiklen.

Billedet er nemlig mere nuanceret end som så, idet man også bør have fokus på behovet for at ledige borgere (heraf nogle langt fra arbejdsmarkedet) bliver afklaret, trænet og/eller får nye kompetencer med henblik på at rykke dem tættere på arbejdsmarkedet, og her spiller virksomhederne en stor og vigtig rolle. Det er derfor ikke i orden sådan at skære alle virksomheder over en kam. Både ledige borgere, kommune og virksomheder har gensidigt brug for hinanden, når det SKAL lykkes at få ledige i beskæftigelse – også dem længst væk fra arbejdsmarkedet. Forskning og erfaring viser, at autentiske virksomhedspraktikker virker godt, når det gælder om at hjælpe arbejdsløse tilbage på arbejdsmarkedet.

Jeg er helt enig med Steen Wrist i, at jobparate ledige skal i job – evt. med løntilskud – men samtidig er der rigtig mange borgere med helbredsmæssige eller sociale udfordringer, som har gavn af virksomhedspraktik, og som ikke optager et ordinært job, simpelthen fordi de ikke er i stand til at udfylde et, og her er virksomhedernes bidrag vigtigt.

Hvis Steen eller andre har mistanke om, at konkrete virksomheder udnytter systemet, så bør det lægges frem for Jobcenterets ledelse, så det kan blive undersøgt, for det er naturligvis ikke i orden. Det er helt på sin plads løbende at følge op på, om ordningerne bruges efter hensigten – som bestemt ikke er at skabe et ”parallelt jobmarked”! Men det er ikke rimeligt på denne måde at mistænke alle virksomheder og arbejdsgivere for at 'tuske' sig til gratis medarbejdere – faktisk gør mange en stor og vigtig indsats for at hjælpe ledige borgere på vej, hvilket jeg er rigtig glad for.

For at tydeliggøre, hvordan brugen af virksomhedspraktik bør være, har jeg i samarbejde med udvalgets øvrige medlemmer udarbejdet en politisk tilkendegivelse om, at virksomhedspraktik skal bringe borgeren tættere på arbejde eller uddannelse. Jeg står undrende over for, at Steen Wrist ikke vil støtte en politisk præcisering af, hvordan ordningen skal fungere, så vi kan bevæge os fremad, men afventer en undersøgelse af brugen i fortiden.

Publiceret: 17. Februar 2017 10:00
¨
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Fredericia

Fik du læst
Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere